Відділ: Покритонасінні - Magnoliophyta

 Дводольні - Magnoliopsida

Клас: Араукарієві - Araucariopsida

Сімейство: Букові - Fagaceae Dumort

Рід: Бук (Бук) - Fagus L.

 

 столярні вироби під замовленняРід: Бук (Бук) – Fagus L.

 

              

           Бук лісовий, бук європейський (бук лісовий) - Fagus sуlvatica L.

 

  Ареал роду: Східні США, Північна Мексика, Європа, Мала Азія, Кавказ, Північний Іран, Японія, о. Тайвань. У північній півкулі росте 9-10 видов буку. Використовується широко для виробництва паркетної дошки. Її твердість і зносостійкість така, що надає можливість створити і купити двері з дерева на замовлення в Києві для кожного бажаючого.

        Бук європейський на території України  поширений  в Закарпатті, Прикарпатті, Розточне-Польове, Західному Лісостепу (по р. Збруч, навколо м. Кременець), Гірському Криму… 

  Це  листопадні дерева, що досягають віку 500 років. Стволи багаторічних буків  колоно видні, заввишки до 50 м, діаметром -  до 1,5 м. 

      Кора гладка, сіра. Гілки утворюють округлу тінисту крону. Коренева система складається з бічних коренів, від яких углиб відгалужуються так звані якірні корені. Частину  дрібних коренів вертикально пронизують лісову неживу підстилку; вони мають добре розвинену мікоризу. 

  Згадаємо, що мікориза - це взаємовигідне співжиття кореня з грибами. Дерева, заражені грибом, розвиваються краще, оскільки гриб забезпечує корінь поживними речовинами, що містять неорганічні  елементи. У комлевій частині стволи старих дерев виглядають жолобчастими, що викликано розростанням кореневих лап. 

     Листя буку, цілісне на коротких чешках, чергове. Це однодомна рослина. Квітки одностатеві. Тичинкові  квітки зібрані в голівчаті суцвіття на довгих  нитках.  Дозрілі пилкові зерна великі. У сильну посуху і при надмірному зволоженні пилок стає не життєздатним. 

   Маточкові квітки - це двоквіткові суцвіття. Рильця  виділяють клейкий секрет, що уловлює пилок. Після запилення розвивається плід - тригранний горіх з гострими ребрами.

 

           Екологія.  Дозрівання насіння буків доводиться на жовтень. Вони зимують в лісовій підстилці, проростають в квітні-березні. Сім'ядолі пророслої рослини  віялові, його корінь - стержневий, довжиною 20-30 см, хоча у багаторічних буків стержневі корені не відстежуються (у ільмів, наприклад, вони рано відмирають). Сіянці буку тривалий час потребують затінювання. Це необхідно враховувати при лісорозведенні, висіваючи насіння під запону ліщини, бузини, спіреї, бересклету. З роками кущі відімруть під запоною буку. Зростання буку у висоту активно відбувається до 80 років, пізніше -  головним чином товщає ствол і розвивається коренева система. 

  Відновлення букових лісів можливе пеньковою порістю, за умови, що діаметр пнів не перевищує 10 см Пні більшого розміру погано дають порість, що перевищують  діаметр 20 см, дають її рідко. 

 Бук досить тіньовитривалий, але тільки при хорошому освітленні характеризується хорошим зростанням і розвитком. 

  При лісорозведенні потрібно враховувати, що бук може перенести короткочасні морози – 35 *, але  при тривалих морозах в межах - 13-20*; спостерігається відходження кори і утворення тріщин в стволах.  Він віддає перевагу потужним ґрунтам. На схилах гір з дрібним ґрунтовим покривом, так само як і хвойні, піддається вітровалу. 

  У старих тінистих букових лісах підлісок гине, трав'янистий покрив - бідний, а багато колоно видних стволів створюють воістину мальовничий пейзаж. 

  Бук росте з тисом, грабом, липою, дубом. У верхній гірській зоні - з  ялицею і ялиною. Говорячи про екологію,  ми хочемо звернути вашу увагу на букові міжкімнатні арочні двері Київ для приватної оселі. Вони екологічно чисті - це наше твердження, обґрунтоване на вище викладеному матеріалі.

 

  Бук східний  - F. orientalis Lipsky

 Росте в Гірському Криму на північному схилі головної гряди гір на висоті 450 -1400 м н. у. м., на її південному схилі - на висоті 900-1400 м н. у. м.  Він більше холодостійкий, ніж бук європейський. Не росте в регіонах з відносною вологістю повітря нижче 70 %. Витривалий до обмеженого запасу води. Коренева система поверхнева, піддається вітровалу.

 

   Використання.    Деревина буку після тривалого лежання  набула рожевувато-коричневого кольору і красивий малюнок. Її використовують у будівництві, для підводних споруд, в меблевому виробництві створюючи двоярусні ліжка Київ, для внутрішньої обробки приміщень, виготовлення фанери, паркету, музичних інструментів, рушничного ложа і східців для сходів, вагонку для лазні, полиці для сауни, лежаки для лазні, трапи в сауну. Дуже міцні і надійні виходять міжкімнатні арочні двері на замовлення з буку. І не лише  двярусні ліжка Київ з масиву буку мають особливий попит на меблевому ринку України, дитячі ліжечка для немовлят в меблевих  маркетах просто нарозхват. Не втрачають свою популярність останніх декілька десятиліть офісні гарнітури, торгове ресторанне устаткування та інші столярні вироби під замовлення з цього дивовижного роду дерева. 

  Потрібно пам'ятати, що для зовнішніх робіт деревина буку, заздалегідь не оброблена спеціальними протигрибковими засобами, широко представленими в торговій мережі, не придатна. Вона  руйнується грибами, буріє, по ній поширюється мармурова гнилизна. 

     Буки дають багатий урожай горіхів,  що містять до 50%  жиру і 30% білків.  Це  улюблений корм кабанів. У сирому вигляді горіхи токсичні для людини.  У вареному виді їх використовують на корм малій і великій рогатій худобі, але для коней  така їжа - не придатна. З горіхів отримують олію, використовувану в харчовій промисловості і техніці. 

 

  Кандидат біологічних наук Чернєй Л. С.

 

 Література

 

Флора Східної Європи. Том Х1. Покритонасінні. Дводольні / Під ред. Н.Н. Цвілева. – Москва - Санкт-Петербург: Товариство наукових видань КМК. - 2004. - 535 с.

 

Визначник вищих рослин України. - Київ: Наукова Думання. - 1987. - 546 с.

 

Життя рослин. Квіткові рослини. Т. 5, ч. 2. - Москва: " Просвіта", 1981. - 511 с.

 

Життя рослин. Гриби. Т. 2. - Москва: " Просвіта", 1981. - 479 с.

 

В.Е. Шпаків. Ілюстроване керівництво для ботанічних практик і екскурсій в Середній Росії. - Москва: Товариство наукових видань КМК. - 2004. - 506 с.  

P.S. 

Хочемо вас повідомити, що на превеликий жаль у нас немає можливості переробляти деревину буку. Тому ми не можемо надати для вас можливість купити двері з дерева на замовлення в Києві в мережі з деревини бука. Вартість доставки букової дошки від джерел сировини до нашої майстерні зробить наші меблеві столярні товари не конкурентно здатними у боротьбі за розумне ціноутворення. Радимо прихильникам букових виробів звернутися до майстрів західних регіонів України.

    З повагою, " izdereva"