Рід дерева В'яз або Берест

Відділ: Покритонасінні - Magnoliophyta

 Клас:  Араукарієві  - Araucariopsida

Сімейство: В'язові, Ільми  - Ulmaceae  Mirb.

Рід: Ільм, (В'яз) - Ulmus L.

Секція  Foliaceae – Берест 


    дерев'яні двері на замовленняВ межах Північної півкулі  росте близько 40 видів  роду. У лісостепі України найбільш звичайний вид - в'яз граболистий, або берест. Це листопадне дерево. Він досягає висоти 10 - 30 м.  Коренева система представлена  коренями, що йдуть углиб, і багатьма поверхневими. Як і у інших ільмів, втечі, що формуються, покриті нирковими лусками. Листя еліптичне або оберненояйцевидної форми, загострене на верхівці, двохпильчасті,  зубці загнуті вгору. Знизу  поверхня листя покрита волосками, а уздовж жилок - червоними залозами. Жилкування листя пір'ясте. Листя на гілках, вигідно розташовуючись до світла в одній площині, утворює листову мозаїку.

  Квітки  двостатеві, дрібні. Запилюються вітром. Суцвіття багатоквіткові, формуються  на безлистих гілках в спеціалізованих  округлих бруньках вже на початку літа, але зацвітуть тільки наступної весни. Плід  -   сплюснута сім'янка, оточена перетинковим крилом, розміром 1,5-2,0 см.  Дозрівають сім'янки близько місяця. У кінці весни - на початку літа вони вже обпадають. Для плодів бересту характерне проростання  без періоду спокою у тому випадку, якщо вони впадуть у вологий грунт.

  Сходи бересту відрізняються від пагонів дорослої рослини по листорозміщенню, формі листя та прилистків, а також за характером зростання головної осі рослини (ствола). Для бересту також характерне розмноження кореневими нащадками.

  Екологія.   Види цього роду легко переносять як нестачу вологи, так і її надлишок, низькі температури в північних регіонах та високі - в південних. Будучи невибагливими  до грунтового покриву, ростуть на чорноземах, піщаних, кам'янистих і засолених грунтах.  Вони ростуть в широколистяних лісах, лісосмугах, культивується в парках, садибах.

  Ще в середині 20-го століття флора України відрізнялася присутністю бересту у біотопах і садибах. Пізніше ільми стали поступово усихати. Пояснення знаходимо в науковій літературі. У 1917 р. в Голландії був виявлений гриб  - цератоцистих в'язовий, такий, що поширився в лісах Європи і Північної Америки. Він викликав масову загибель  ільмів (Голландська хвороба).   lmaceae  Mirb.

  Дуже оригінально купити паркетну дошку в будинок з масиву в'яза. Це дуже відбилося на зростанні ціни на будь-яку столярну продукцію, оскільки в ті роки берестові столи, стільці, комоди, дитячі двоповерхові ліжка, сходи і кухонні меблі були дуже популярні і мали широкий власний споживчий круг. Продукція з натурального дерева вважається екологічно чистою, якщо джерело сировини росте не в забрудненому регіоні. Ось і берестові або в'язові дерев'яні двері на замовлення в Києві завжди будуть екологічно чисті за умови гарантії виробника про проходження пиломатеріалу.

  Використання.  Деревина ільмів використовується в столярному (для виготовлення меблів, фанери) і токарному виробництвах. В 19-20 ст. її широко використали як будівельний матеріал, особливо для будівель у воді (на палі, в кораблебудуванні).  Кора  цих рослин має кровоспинну, ранозагоювальну, терпку і знеболювальну дію.  Листя - ранозагоювальну і знеболювальну дію.  Їх насіння  використовує для отримання технічної олії і в народній медицині. Зелені плоди в'яза дрібнолистого в Китаї використовують для приготування салатів. У Закавказзі гілки в'язів заготовлюють на корм худобі. Виробниками України берест широко застосовується для створення меблів такий, як двоярусне ліжко для дорослих (використовують в казармах, готелях, хостелах, базах відпочинку), столи, стільці, навіть посуд, відра і бочки. Популярні в'язові дитячі двоярусні ліжка Київ і  набори трансформери для виїзду на пікнік. У кораблебудуванні застосовують берест в східцях для сходів. У побуті дуже популярна з бересту вагонка в сауну і вагонка в лазню. Дуже красиві міжкімнатні арочні двері Київ, та лежаки в лазню і лежаки для сауни, оскільки текстура цього дерева найменш схильна до деформації від різного виду навантажень. Садові меблі, столярні вироби на замовлення з в'яза дуже атмосферостійкі. Часто літні кухні приватних садиб комплектують дачними меблями з бересту і поруч встановлюють в'язові дитячі двоповерхові гарнітури для спокійного сну на свіжому повітрі.

  Медонос. Перганос.                            

 

                         Кандидат біологічних наук Чернєй Л. С. 

 

Література


Флора Східної Європи. Том Х1. Покритонасінні. Дводольні / Під ред. Н.Н. Цвелева. - Москва-Санкт-Петербург: Товариство наукових видань КМК. - 2004. - 535 с.

Визначник вищих рослин України. - Київ: Наукова Думання. - 1987. - 546 с.

Життя рослин. Квіткові рослини. Т. 5, ч. 2. - Москва: "Просвіта", 1981. - 511 с.

Життя рослин. Гриби. Т. 2. - Москва: "Просвіта", 1981. - 479 с.

В.Е. Шпаків. Ілюстроване керівництво для ботанічних практик і екскурсій в Середній Росії. - Москва: Товариство наукових видань КМК. - 2004. - 506 с.

P.S.               

                             Столярні вироби на замовлення з в'яза (береста)

    В'язові меблі та дерев'яні двері на замовлення в Києві мають багатовікову історію. Згадки про них є в книгах священнослужителів сімнадцятого і вісімнадцятого віків. Як бачите, що нашим предкам, що населяли територію України, було властиво використати в побуті дерв'яні меблі  упродовж багатьох років життя. Вони передавалися з покоління в покоління багатьох років. До цих днів існує подібне двоярусне ліжко - це дуже одиничні   екземпляри. Але вони існують тільки в приватних колекціях і відносяться до раритетних речей. Такі меблі з кожним днем додають в ціні. Секрети довговічності дерев'яних меблів дійшли і до наших часів. Вони свято шануються сучасним поколінням ремісників і передаються по праву майстрам, що тільки подають надії. У сучасному меблевому світі дещо змінилися способи виготовляти домашні меблі, і, на превеликий жаль, в у багатьох випадках не в кращу сторону. Наш колектив на щастя не відноситься до горе-виробників, і багаторічні цінності столярного ремесла - це не прості звуки в стінах майстерні по обробці деревини "іzdereva". Берестові або в'язові міжкімнатні арочні двері Київ по міцності не поступляться навіть металевим аналогам. Але, на жаль, масовим продуктом на ринку меблів таким зразкам не призначено відбутися. В'яз  або берест вже відноситься до рідкісних рослин. А відновити популяції цього унікального представника флори  - це справа десятирічних зусиль. Зникнення або втрата чого завгодно завжди залишає осад в душі, а ось масове зникнення живих істот рано чи пізно приведе до екологічної катастрофи. Давайте будемо відноситься з повагою до того, що дала природа людині.