Відділ: Покритонасінні - Magnoliophyta

Дводольні – Magnoliopsida

Клас: Араукарієві - Araucariopsida

Сімейство: Березові - Betulaceae S.F. Gray

              Рід Береза (Береза) - Betula L.  

    

  Береза -  бореальна рослина. У усіх помірних областях північної півкулі росте більше 100 видів роду. Це -  листопадні дерева (рідше - кущі), що досягають віку 120-150 років, висоти 30-45 м і діаметру - 120 м. Берези мають білу кору, що розшаровується. У старих дерев біля основи стволів вона чорно-сіра, з глибокими тріщинами.

  Їх коренева система поверхнева, оскільки стержневий корінь молодих рослин відмирає.  Бруньки сидячі. Листя цілісне, зубчасте, ромбічне або яйцевидно-трикутне, завдовжки 3,5-7,0 см і шириною 2,5-5,5 см, чергові, з довгими черешками.

  Береза - однодомна, вітрозапилювана рослина. Цвіте в квітні-травні  в період розпускання листя. Квітки  роздільностатеві, однодомні, зібрані в  тичинкові (чоловічі) і маточкові (жіночі) сережки. Тичинкові  сережки завдовжки 5-6 см розташовані по 2-3 на кінцях гілок. При дозріванні пилку пильовики  розтріскуються. Яскраво-жовтий пилок розноситься вітром, потрапляючи на маточкові квітки.  Маточкові сережки поодинокі, завдовжки 2-3 см. Опушеність їм надають липкі рильця, що стирчать, що легко уловлюють пилок. Більшість зав'язей дають плоди. Супліддя циліндричні.

  Плід берези  - довгастий односім'яний горішок з 2  перетинковими крилами. Дозрівають плоди в серпні-вересні. Покидаючи материнське дерево, розлітаються на великі відстані. З незліченної їх кількості тільки мала частина дає потомство.

  Екологія

  Береза - морозостійка лісо утворююча порода дерев, що ростуть  на чорноземних,  глинистих,  піщаних та ін. ґрунтах з різною мірою вологості. На території України росте 4 види беріз. Найбільший ареал характерний для берези бородавчастої або провислої, що характеризується провислими гілками, покритими смолянистими  бородавчастими залозами,  чим і обумовлена її видова назва. Цей вид поширений в Скандинавії, Середній і Західній Європі, на Балканах, в Середземномор'ї, в Західному і Середньому Сибіру, на Алтаї. У горах  піднімається до  2100 до 2500 м.

  У Україні береза бородавчаста росте головним чином в поліссі і лісостепу, рідше  - в степовій зоні. Утворює чисті березові гаї і ліси, росте в хвойних, широколистяних і змішаних лісах.  

 Березовий столярний матеріал з екологічно чистих областей дасть можливість зробити міжкімнатні арочні двері та чудове і дуже тверде покриття підлоги, нітрохи не гірше, ніж паркетна дошка дуб по твердості, та відповідають всім екологічним нормам держави і запитам суспільства.

  Використання

   Деревина берези високо цінується в столярному виробництві. З її кори отримують дубильні речовини, з лубу - дьоготь (входить до складу мазі Вишневського), з деревини -  ацетон, метиловий спирт, ацетатну кислоту. Активоване вугілля отримують при сухій перегонці деревини берези до 2500 м. На території в Західному і Середньому Сибіру, на Алтаї.

         У медицині використовують  відвар бруньок берези   як діуретичний, жовчогінний засіб і бактерицидний   (при порізах і наривах) засіб. Лікарські властивості має і фітопатогенний гриб-чага, що утворює нарости на стволах беріз.

         Інший вид - береза пухнаста, що росте  на території України, використовується, як і береза повисла. Обидва види  культивують як декоративні рослини в паркових зонах, ще вони характеризуються як медоноси і перганоси. Деревину берези широко використовують в меблевій індустрії. Виготовляють і пропонують придбати двоярусне ліжко в Україні, східці для сходів у будинок,  купити міжкімнатні арочні двері на замовлення з берези для виготовлення вагонки в лазню, і лежаки для сауни.  Надто надійні виходять столи, стільці та столярні дерев'яні домашні меблі у виробників різних областей України. Дуже часто двоповерхові ліжка з масиву берези експортуються в різні країни світу. Кількість дитячих меблевих гарнітурів, що експортуються, і спалень тільки збільшується з кожним роком, оскільки багатоповерхові спальні конструкції та інше дерев'яне побутове приладдя дуже популярні у всьому світі. Але не лише дитячі двоповерхові ліжка мають попит у споживачів з різних країн, особливою популярністю відмічені східці для сходів у будинок з берези, вагонка в лазню, вагонка в сауну, лежаки в лазню, лежаки в сауну.     

Кандидат біологічних наук Чернєй Л. С. 

 

  Література


Флора Східної Європи. Том Х1. Покритонасінні. Дводольні / Під ред. Н.Н. Цвелєва. – Москва - Санкт-Петербург: Товариство наукових видань КМК. - 2004. - 535 с.

Визначник вищих рослин України. - Київ: Наукова Думання. - 1987. - 546 с.

Життя рослин. Квіткові рослини. Т. 5, ч. 2. - Москва: "Просвіта", 1981. - 511 с.

Життя рослин. Гриби. Т. 2. - Москва: "Просвіта", 1981. - 479 с.

В.Е. Шпаків. Ілюстроване керівництво для ботанічних практик і екскурсій в Середній Росії. - Москва: Товариство наукових видань КМК. - 2004. - 506 с.

Атлас ареалів і ресурсів лікарських рослин СРСР. - Москва, 1980. - 340 с.

столярні вироби під замовлення

  P.S.

   Не маємо можливості міркувати об'єктивно про столярні вироби під замовлення в Україні та меблі з берези, оскільки ніколи не мали можливості обробляти березу. І березові дитячі спальні меблі на замовлення домашнього користування для нас - це суцільна загадка. З Россі доходять чутки про те, що березові вироби в побуті виправдовують себе цілком і повністю. Ось і ми схильні до думки, що  березові двоповерхові ліжка мають певну зносостійкість і "російську живучість". Вам самим вирішувати, що брати, а про що гадати.

  Перед  днем Святого Валентина, що настає, пропонуємо вам замовити дерев'яні гарнітури для спальних кімнат в Україні на вибір з модельного ряду "izdereva" зі знижкою в десять відсотків. Дзвоніть до нас і посилайтеся на цю статтю і знижка на міжкімнатні арочні двері Київ, та на ліжечко з доставкою вам забезпечена.