Сімейство Rosaceae - Розоцвіті

Рід Cerasus  L. -   Вишня

Cerasus avium (L.)  Moench (Prunus avium L.)    - Черешня, або Вишня пташина

Дико зустрічається  в Південній Європі, на Балканському півострові, Малій Азії, Ірані і на Кавказі.


купити дерев'яні двері в Києві

   Дерево до 30-33  м  заввишки і 50-60 см в діаметрі. Тривалість життя черешні 20-25 років. Одиничні дерева живуть 40-45 років.

      Деревина  черешні дуже міцна, легка.  Поліроване дерево має кремовий відтінок із зеленими  вкрапленнями. Дереву властивий красивий малюнок текстури.  Воно високо цінується.  Широко  використовується в меблевому виробництві,  виготовляють дерев'яні двері на замовлення Київ та Україна вражаючої краси...  Дуже красиві меблі для оселі, особливо міжкімнатні арочні двері для заможніх жителів столиці, так само столярні вироби на замовлення для дорослих з високими показниками опору до навантажень.  З черешні нами робляться  комоди, гарнітури, полиці і стільниці простих і складних моделей, а також покриття для підлоги, що нітрохи не гірші, ніж паркетна дошка дуб або з ясена...

  Ягоди дерева-черешні - безцінний харчовий продукт. Це листопадне  дерево. Гілки на стволі розташовані кільцями,  по чотири або п'ять штук в кільці. Кора сіра.  Листя  до шістнадцяти сантиметрів довжини і вісім сантиметрів ширина, яйцевидна; зубці по краю листа гострі.  У квітні-травні ще безлисті дерева покриваються білими, квітками (до трьох сантиметрів в діаметрі), зібраними в парасольки.  Плоди-кістянки, темно-бордові, іноді  майже чорні, соковиті; дозрівають в червні-липні;

  Місця життя. У природних умовах, як домішку у складі широколистяних лісів на досить вологих і навіть сирих грунтах. Численні сорти дерева-черешні  широко культивуються в чорноземній смузі.     Далекоглядні господарники, як правило, переслідують  мету не обмежуватися тільки збором плодів з черешневих дерев, але і отримати відмінну деревину після розкорчовування саду. В зв'язку з цим  висоту  дерева-черешні витримують 4,0 - 4,5 м.  А при закладці садів враховують властивості сортів, що районують. Сорти черешні, що районують, в Україні   відрізняються по морозостійкості деревини і квіткових бруньок, а також посухостійкості. У одно -, дворічному віці дерева черешні недостатньо морозостійкі. Виділяється північна і південна  група сортів цього дерева.

Північна група:

      Німецький сорт з гірської Саксонії - Дрогана жовта,  відрізняється високою морозостійкістю плодових бруньок.

   Донецькі  сорти: Дончанка, Ярославна, Донецька красуня, Вуглинка, Рання рожева, Аеліту, Етика, Аннушка, Леся, Сестричка та ін. - характеризуються майже такою ж морозостійкістю  плодових бруньок, як Дрогана жовта.

Південна група:

   Мелітопольські сорти:  Присадибна, Тавричанка, Мелітопольська рання, Валерій Чкалов та ін. -  характеризуються істотно пониженою стійкістю плодових бруньок від дії морозу - 27 -28° С. Ягоди дерева-черешні кращі за  смаковими якостями. Так, як  вони мають сечогінну  і послаблюючу  дію, корисні для людей із захворюванням нирок, печінки, серця. Незрівнянними ні з якими іншими є черешневі компоти і варення, приготовані  з соковитих, майже чорних черешень. А доповнять нарис про це дерево  пісні, що обдаровують людину :

"Черешневий гай", "Зростанні черешня в мами на городі",  "Ой, вишенько-черешенько, чом ягід не родиш"?, "Через вас, моя черешня". 

   Виготовляємо з черешні якісні двоярусні ліжка для готелів і хостелів, вагонку для саун, вхідні двері для приватних маєтків, дерев'яні східці для сходів і інші дерев'яні двері на замовлення в місті Бровари, що поблизу столиці.


Кандидат біологічних наук Чернєй Л. С.


Література:


Флора Східної Європи. Том Х1. Покритонасінні. Дводольні / Під ред. Н.Н. Цвілева. – Москва - Санкт-Петербург: Товариство наукових видань КМК. - 2004. - 535 с.

Визначник вищих рослин України. - Київ: Наукова Думання. - 1987. - 546 с.

Життя рослин. Квіткові рослини. Т. 5, ч. 2. - Москва: " Просвіта", 1981. - 511 с.

Життя рослин. Гриби. Т. 2. - Москва: " Просвіта", 1981. - 479 с.

В.Е. Шпаків. Ілюстроване керівництво для ботанічних практик і екскурсій в Середній Росії. - Москва: Товариство наукових видань КМК. - 2004. - 506 с.

P.S.

   Дуже рідкісні меблеві виробництва України можуть дозволити собі масово випускати міжкімнатні арочні двері Київ, або інші різні вироби ручної праці на замовлення з черешні. Уявіть, що для столярних робіт використовується тільки лісове дерево. А ви самі давно бачили, або взагалі бачили хоч раз черешневий ліс? Черешня лісова - велика рідкість, величезний дефіцит, вироби з неї - унікальні. Не упустіть шанс купити паркетну дошку в торговій мережі з черешні, якщо вам життя надасть таку можливість.