Чи будуть дерев'яні сходи в будинку під Києвом в майбутньому робитися з дуба?


    Дерев'яні сходи в будинок на другий поверхЦя стаття адресована всім нашим колишнім, теперішнім і майбутнім клієнтам. Усім, хто розуміє, що скоро дерев'яні сходи для будинку стануть справжньою подією в житті. Більшість жителів та гостей мегаполісу, навіть і не підозрюють, що вони вже є свідками екологічного пригоди і справжнього лиха. Справа в тому, що дуби, які рясніють в лісопаркових зонах міста та передмістя, дуби, які є винятковим матеріалом, з якого виходять найкращі двоярусні ліжка Київ і тд ... Ці унікальні дерева знаходяться в біді.

   Хто захистить дуби Голосіївського лісу міста Києва та паркових зон передмістя від шкідливих листовійок (Gepidoptera, Tortriccidag)? Екологи, господарники? Ні - наукова література. І її тривалому збереженню в нашій країні варто приділити увагу.

   В кінці травня - червня 2014 року, 2015-го, 2016 - років Голосіївський ліс столиці почав набувати осінній вид. Розкішна зелень крон дубів в цей час ставала бурою і ... зникала. Уже три роки тут лютують ніжні метелики - листовійки (Gepidoptera, Tortricidae). Головним чином - зелена дубова листовійка (дубова листовійка Г.)

    В Україні для цього виду лускокрилих масові розмноження зареєстровані неодноразово (Лозинський, 1958; Спектор, 1967, Руднєв та ін, 1968 ;. Надворний В. Г., Надворна Л.С, 1972).

   Аналіз скарбів знань з вивчення біології зеленої дубової листовійки, її шкодочинності і розробки заходів боротьби з нею показує, що ці питання досить добре вивчені українськими вченими, варто тільки підняти наукову літературу.

   За спостереженням киян, останні три роки дуби витримували повторюючи суцільне об'їдання листя гусеницями листовійок. І, так як це відбувалося під час росту пагонів, вони тут же починали відновлювати листяний покрив. За даними В.Г. Надворного і Л.С. Надворної (1972); спалах масового розмноження Т. Смарагдовий.  Як правило, 4 роки.

  А ми, та всі наші колеги по цеху, що створили столярне виробництво дерев'яних сходів для будинку з масиву твердих порід деревини, не можемо стояти осторонь. Якщо не прозвучить сполох, є загроза ураження всіх лісових масивів країни. Та у цьому випадку робити столярні вироби під замовлення, або ж вищезгадані дерев'яні східці, двері, тощо, скоро буде ні з чого робити.

 Дай то, Боже, щоб 2017 рік був останнім в цій суворій екологічній катастрофі дубових насаджень.

   Дивує байдужість екологів і господарників до цієї проблеми. В умовах глобального потепління, природно, потрібне коригування наукових даних щодо особливостей життєвого циклу листовійок. Потрібна розробка нових хімічних і біологічних методів боротьби. Але дуже вигідно закликати на допомогу класичні наукові розробки, отримані в попередні роки. Це ми і покажемо далі.

             

    Життєвий цикл Т. Viridana

 

  А чи знають ті, хто щодня використовують сходи з масиву дуба в будинку, в якій стадії розвитку зимує Т. Viridana? Не повірите. Зимують яйця, які дбайливі самки - метелики ретельно приклеюють до паростків верхньої частини крони і покривають їх речовиною за кольором, що надзвичайно схожий на кору дуба.

  Відкладання яєць відбувається в 2-й декаді червня. Хоча В.Г. Надворним було відзначено, що останні самки, які мають яйця в яєчниках були знайдені і в третій декаді липня в дубових лісах Диканського рн. Полтавської області.

   Отже, найтриваліша стадія в життєвому циклі Т. Viridana - стадія яйця. Його розвиток вимагає спекотних літніх і морозних зимових температур, триває з червня по квітень. Відродження личинок починається з середини квітня. Ця стадія завжди збігається з розпусканням бруньок дуба. В одному паросткові В.Г. Надворним було виявлено до 10 - 15 примірників гусениць. Масова поява припадає на першу - другу декаду травня.

  Знищивши листя у верхній частині крони, гусениці на павутинках опускаються в її середню і нижню частину. Тобто дуби оголюються зверху. А при нестачі корму личинки заселяють навколишні чагарники. Стадія гусениці триває 19 - 26 днів. При цьому вона линяє 4 рази проходячи п'ять вікових груп... Масове окуклювання відбувається в третій декаді травня - першій декаді червня. Масовий виліт метеликів - 1 і 2 декадах червня. У цей час вони спаровуються і відкладають яйця.

    Найбільш активні метелики в 18-20 годині. Вдень вони роблять незначні перельоти. Сильний вітер переносить їх на великі відстані. З літератури відомо, що чим більше зростає гусениця, тим більше плодючість самки. І ніяких відомостей про харчування метеликів.

   Яким же чином врятувати дуби Голосіївського лісу та дубові насадження навколишніх регіонів, вирощувані для отримання технічної деревини від навали листовійок? З цим питанням звертаються в АН України всі, хто виробляє міжкімнатні арочні двері у Києві, всі, хто успішно робить дерев'яні сходи з масиву дуба для будинку, і поряд з ними безліч інших речей з деревини дубів. Чи можна покластися на збалансованість та доцільність всіх природних явищ і процесів. Безцінні відповіді на останнє запитання знаходимо в роботі В. Г. Надворного і Л. С. Надворної (1972).

  • Кліматичний фактор

Причиною загасання вогнища масового розмноження Т. Viridana вважають сильні морози взимку та заморозки весною, під час яких і гинуть яйця. Але останнім часом в обговорюваному регіоні немає холодних зим.

  • Біологічний фактор

 В осередках масового розмноження Т. Viridana в Полтавській області в 1968 р. були відзначені природні вороги цього виду. А саме: наїзники і мухи, що відкладають свої яйця на тіло та в тіло гусениць і лялечок листовійки. Також клопи - хижачки, павуки, мурахи, хтирі, бабки знищують лялечок, гусениць і метеликів листовійки. Відзначено грибні хвороби яєць, гусениць та лялечок.

  • Хімічний фактор 

  Та все ж якщо протягом трьох років масове розмноження Т. Viridana не вгасає - виникає категорична необхідність використовувати розпорошення хімічних отрутохімікатів з повітря в період високої чисельності їх гусениць, як це рекомендує Д.Ф. Руднєв. зі співавторами (1962), М. Р. Спектор (1967) та ін. Якщо згаяти час та не здійснити певні провадження, у деревообробній галузі позбудуться сировини, з якої робляться спальні меблеві гарнітури та дерев'яні сходи в будинок на другий поверх.

  В. М. Мєшкова (2013) стверджує, що листяні породи дерев легше переносять щорічне повторюване об'їдання листя, ніж хвойні, але на наш погляд нескінченним воно не може бути. Тому сподіваємося, що цей нарис матиме позитивні результати в захисті дубових насаджень.

Література
  1. Лозінскій В. А. Головні шкідники дуба із загону лускокрилих (Gepidoptara) в лісах УРСР і заходи боротьби з ними. - Автореф. дис. канд. біол. Наук - Київ, 1958
  2. Мешкова В. Л. Підході до оцінювання шкідлівості комах - хвоє лістогрізів // Укр. ентомолог. журнал - 2013. - №166 
  3. Надворний В.Г., Надворна Л. С. Зелена дубова лістоверка Тortrix Viridana Г.) в центральній частині лісостепу України // Біологічні науки. -1972.-
  4. Руднєв Д.Ф., Степанова Е. Н., Кононова Н. Е. Досвід боротьби з дубової листовійки (дубова листовійка G) шляхом авіа поливання шламовой цементним пилом // лісової журнал, 1968. - №3
  5. Спектор М. П. Ранньовесняна обробка насаджень проти листовійки // лісове господарство - 1967. - №4


P.S.

  Не можна залишатися осторонь та робити вигляд, що хвороба дерев у разі не позначиться на чиїхось справи, плани, або життя. Особливо всіх, хто зрозумів те, що рукодільні дерев'яні сходи в будинок на мансарду та столярні меблі на замовлення щільно переплетені в сучасному побуті з людськими долями. Адже ви ж на залишаєтеся байдужими до недугів близьких? Пам'ятайте, дерева це наші друзі. Це наше минуле, майбутнє та сьогодення.