Дерев'яні меблі на довгі роки


арочні двері на замовлення в Україні У значній мірі столярні вироби на замовлення для побуту створені в нашому світі з масиву Ясена - це ідеальний матеріал. І це неодноразово згадується в історичних літописах! У Стародавньому Єгипті домашні ліжка робили з золота, срібла і слонової кістки. Спали єгиптяни своєрідно. Двоспальні ліжка з дерева тоді були горизонтальні: ніжки в головах робилися набагато вище, ніж в ногах, тому сон проходив під кутом. До того ж, м'яких подушок не було, комфорт забезпечували дерев'яні підставки. А не благородна публіка спочивала на набитих сіном або листям матрацах прямо на підлозі, або на "подіумах" з каменю або дощок. Ніякого особливого спального приміщення не було, взимку спали ближче до вогню, а влітку - де доведеться. У Стародавньому Китаї двоповерхові конструкції з ясена мали центральне опалення і самостійну систему обігріву. У римлян столярні вироби зазвичай були з бронзи, з великою кількістю прикрас. Вонии використовувалося для сну і відпочинку, на них лежали під час трапези, занять справами, на них же виносили з дому небіжчика. Діти, раби і люди невисокого суспільного становища задовольнялися звичайними стільцями. У будинках Північної Європи до XIX століття особисті міжкімнатні арочні двері на замовлення і двоспальні дерев'яні ложе вважалася великою розкішшю. Господарі нерідко спали в одному ліжку разом з дітьми і прислугою. Аж до XVI століття спати було прийнято, в чому мати народила - одяг був занадто дорогий, щоб псувати його ще й вночі. Єдиним елементом нічного костюма був ковпак або очіпок, який захищав сплячого від комах і від диявола, який, як вважалося, пролазив в нутро грішника через вухо. Високі меблі для сну і відпочинку набивали натуральними перинами, а піднімалися на неї за допомогою драбини або стільця. 

    У Німеччині був ще один спосіб боротьби не тільки з потойбічними, а й з матеріальними нічними ворогами. Бюргери використовували для сну так звані "багатоярусні меблі - шафи". Лягаючи в них, людина закривала дверцята з невеликим віконцем для особи, тоді до нього не могли пролізти біси, або ж клопи з гризунами. Двоярусні ліжка в Києві, разом з постільною білизною входили в придане нареченої. Правда, іноді це ложе після весілля не використовувалося - до сих пір в деяких європейських країнах є традиція "парадні двоспальні ліжка", які стоять на покуті і служать прикрасою приміщення. 

     У XIX столітті між куртизанками проходило свого роду змагання - у кого є самі розкішні меблі або спальні, чи навіть дерев'яні вироби під замовлення з шовковим драпіруванням. Ла Паіва, знаменита паризька куртизанка, замовила собі ложе за 100 тисяч франків, вважаючи, що менш дешеве двоспальне ліжко буде ящиком для клопів. Двоспальний дубовий гарнітур ручної роботи прекрасної куртизанки був прикрашений срібними колонами, повитими золотими трояндами. Над узголів'ям схилялися дві срібні індички, підглядаючи за тим, що відбувалося на покритих парчею і батистом просторах гігантського ліжка для розпусти та сексу, що сягало загальною площею близько 10 квадратних метрів. Франц Шуберт, віденський музикант, званий друзями Шваммерль - тобто, "товстун - фасон", - іноді цілими днями не вставав, і використовував для лежання дерев'яні  масивні конструкції певних розмірів. З вечора, вирушаючи спати, він завбачливо одягав окуляри і клав поруч з місцем, де знаходилася творча тереторія. Там був папір і олівець, щоб, прокинувшись, відразу почати складати. Під ковдрою його утримувала не так жага творчості, скільки тепло нагрітої за ніч ліжку. Справа в тому, що грошей на дрова у композитора ніколи не було. У ліжку було створено багато книги - від казок "Тисяча і однієї ночі" до "Процесу" Кафки. Гете добре складалося на спині сплячої коханої, яку він використовував замість конторки. А лорд Байрон вважав особисті улюблені спальні меблі фортецею, в якій поет може "пережити облогу вульгарної повсякденності". 

                                               Рекорди

 В Брюгге (Бельгія) у герцога Філіпа Бургундського було ліжко в спальні 3,81 мв ширину і 5,79 мв довжину, споруджена в 1430 р для проведення офіційної церемонії відходу до сну герцога Філіпа і принцеси Ізабелли Португальської. 

    25 лютого 1997 в Голландії було виготовлене найбільше в світі сучасне двоповерхове ліжко: шириною - 6,52 м, довжиною - 8,16 м, висотою - 1,36 м. 

    10 січня 2004р. швейцарська столярна майстерня випустила рекордну дверне полотно - ними стали міжкімнатні арочні двері на замовлення з дерева площею 12 метрів. В ніч з 10 на 11 січня її спробують вичавити 80 скаутів - мабуть, щоб підкреслити невинність затії. Дверні замки іпетлі відповідних розмірів вже куються ковалями.

     Стимулом прояви цієї ініціативи щодо виконання і збірці ліжка з дерева рекордної площі став і спортивний інтерес, і гідний PR-хід: столярна майстерня в Турговіі (чия назва завчасно, ймовірно, "розкручувати" не варто), отримає, в разі успіху, запис про власний виріб в книзі Гіннеса як раз до 15-річчя своєї роботи. З технічних характеристик потенційного рекордсмена: довжиною найбільші двоспальні ліжка планети склали 11,5 м, шириною - 7,5 м, висота - 3,7 м, вага 3,5 тонни; деталі ліжок з дерева були скріплені за допомогою 115 болтів. 

     Постскриптум

  Аналізуючи ситуацію на ринку дерев'яних меблів, можна впевнено стверджувати, що купити арочні двері Київ з дерева українського виробника - це цілком гідний вчинок! А вартість такого виробу розвіює остаточні сумніви при виборі такої необхідної речі!