столярні вироби на замовлення


Сімейство Липові - Tiliaceae Juss.

 

 Рід Липа - Tilia L.

 

Липа серцеподібна або дрібнолиста - T. cordata Mill.

 

Цей вид дерева поширений в Європі, Західному Сибіру (до Іртиша), Малій Азії, Ірані.  Дерево, що досягає 30 м висоти. Тривалість життя 300-400 років.


  Деревина липи легка, м'яка, стійка. Вона легко полірується і забарвлюється. Продукція з дерева липи - елітна.  На превеликий жаль міжкімнатні двері з дерева на замовлення в Україні з липи дуже рідко бувають в замовленнях, лише з тієї причини, що липовий матеріал дуже дорогий в ціні.  Високо цінується липова дошка - вагонка, використовувана для облицювання стін лазень і саун, а також липові лежаки і полички, вагонка для лазень і саун. З липи роблять фанеру, бондарне клепку, діжки, дерев'яний посуд, ящики, арочні двері міжкімнатні, музичні інструменти, дитячі іграшки-трансформери, спортивні куточки для будинку, тощо. З лубу виходять прекрасні рогожі, з кори - в'ють вірьовки, канати, мотузки. Чай з квіток липи - смачний напій, що має потогінну властивість. Високо цінується липовий мед.

  Дерево характеризується розкидистою кроною. Кора молодих дерев гладка, сіро-бура. Могутні стволи 40-50-річних дерев мають глибокі борозенки. Листя цього виду липи серцеподібні, згори темно-зелені, блискучі, знизу - сизі. Квітки жовті, запашні, зібрані в суцвіття. Плоди - горішки. Це дерево - прекрасний медонос. Липа серцеподібна цінується як красиве декоративне дерево. Так, як вона легко переносить стрижку, кроні дерева можна надати форми куба, конуса, кулі. За літературними даними три чверті зелених насаджень Москви - це дерева липи.

   Місця життя. У Україні це дерево можна зустріти всюди в листяних лісах, кущах; у Криму - тільки у верхньому поясі Гірського Криму. Тіньовитривале дерево. У садах і парках по усій Україні.

 Липа широколиста - T. platyphyllos Scop.

У природних умовах це дерево росте в Західній Європі. На території України - в Закарпатті, Прикарпатті, Волинській обл. і на заході Лісостепу. У садах і парках по усій Україні і Молдові. Висота дерева тридцять п'ять або сорок метрів. Листя велике, щільне (майже шкірясті), їх довжина дорівнює десяти або п'ятнадцяти сантиметрів. Використовується, як і попередній вид.

     Чи пам'ятаєте ви, мій читач, російську народну пісню "Липа вікова над річкою коштує".? А ще згадаєте, що в розмовній мові нашого талановитого народу для оцінки невдало виконаної роботи прижилося слово "липа"? Талановитий бард В'ячеслав Малєжик саме це слово використовує для оцінки нещирих почуттів :

 "Липа, липа, липонька, липові зустрічі,

      Говорила про любов липові розмови".

   Жартома відповім, що якби люди навчилися робити елітні вироби для лазень і саун з цього дерева раніше, слово "липа", в розмовній мові, використовувалося б для вищої оцінки результатів роботи.

       P.S.   

  Деревообробна майстерня "izdereva" пропонує до вашої уваги наступні вироби: лежаки липові, масажні столи, вагонка липова, плінтус липовий, а також інші погонажні і столярні вироби для будинку, дерев'яні куточки та різні меблі з липи в поєднанні з дубом і ясеном, можливо виготовляється дерев'яне двох'ярусне ліжко України, також ви зможете замовити арочні двері міжкімнатні, ступені для сходів і придбати вагонку для сауни та лазні..

   Кандидат біологічних наук Чернєй Л. С.


Література


Флора Східної Європи. Том Х1. Покритонасінні. Дводольні / Під ред. Н.Н. Цвілева. – Москва - Санкт-Петербург: Товариство наукових видань КМК. - 2004. - 535 с.

Визначник вищих рослин України. - Київ: Наукова Думання. - 1987. - 546 с.

Життя рослин. Квіткові рослини. Т. 5, ч. 2. - Москва: " Просвіта", 1981. - 511 с.

Життя рослин. Гриби. Т. 2. - Москва: " Просвіта", 1981. - 479 с.

В.Е. Шпаків. Ілюстроване керівництво для ботанічних практик і екскурсій в Середній Росії. - Москва: Товариство наукових видань КМК. - 2004. - 506 с.

купити двері з дерева в Києві

            Увага - оголошення! 

  Деревообробна майстерня в с. Росава Київської області готова до вступу індивідуальних замовлень на міжкімнатні двері з дерева на замовлення з масиву липи. Безліч людей відчувають себе, як на роздоріжжі казковий багатир Ілля Муромець, коли хочуть купити паркетну дошку в Україні з масиву. Підлога потрібна лише одне, а варіантів - множина, та і один іншого красивіше! Простіше поступають організації, яким необхідно відразу кілька видів покриття. Кожне наступне приміщення оселі приватної, чи комерційного приміщення - з іншого виду деревини. Бажаємо успіхів вам в нелегкому пошуку!...