Сімейство  Березові -   Betulaceae  S.F. Gray

Рід Вільха   - Alnus Mill.

Вільха чорна або  клейка - A. glutinosa (L.) Gaertn.

 

Вільха - дуже поширене дерево в Європі, Західному Сибіру, Малій Азії, Північній Африці.

    На території України вільха чорна поширена в лісовій і лісостеповій зонах. У степову зону вид заходить по долинах річок. Дерево вільхи має висоту 30 -35 м. Його вік - 50-60 років.

  дерев'яні двері на замовлення Київ

  З багатьох видів роду Alnus Mill. найбільш цінною породою є це дерево. Воно добре ріжеться і колеться. Деревина біла, легка, м'яка. При розпилюванні дерево вільхи червоніє на повітрі, при висиханні - стає слабо рожевим. Відполірована деревина, має незрівнянний вигляд. Тому вільхове дерево безцінне в меблевому виробництві. Особливо красиві дитячі меблі, зокрема двоярусні ліжка в Україні. Дерево вільхи слабо схильне до гниття, тому дошку вагонку для обробки стін лазень, а також лежаки і двері для лазень вигідно виготовити саме з нього. Дерево вільхи використовують для підводних споруд, для виготовлення колодязних зрубів, сходів і стелажів для підвалів. З вільхи виготовляють міцні і надійні міжкімнатні арочні двері Київ на замовлення.   Листя і шишки дерева-вільхи мають цілющу (терпким) властивість.

 

Стовбур дерева темно-бурий, або майже чорного забарвлення, кора - тріщинувата. Коренева система вільхи поверхнева.

 

  Як розмножується це безцінне дерево? Самостійно. Аби лише людина не руйнувала його місць життя, про які сказано нижче. Придивіться. Ранньої весни на голих гілках дерева розпускаються тичинкові сережки, що провисіли на них усю зиму. Це - чоловічі квітки. В повітрі клубочаться хмарки жовтого пилку, що запилює маточкові (жіночі) квітки - сережки. До осені вони набувають вигляду маленьких шишок, в яких дозріває насіння. А ось на землю насіння впаде наступної весни. Місця життя. Дерево цього виду вимогливе до освітленості і багатства грунту.

 

  Росте в заплавах річок, по берегах озер, днищах ярів і балок в рясно зволожених проточними водами місцях життя. При застійному зволоженні дерева відчувають пригноблення від браку кисню. На сильно гумусованих, надмірно зволожених грунтовими водами, добре аерованих грунтах, вільха формує чисті насадження. Зростання дерев вільхи на порівняно сухих грунтах свідчить про неглибоке залягання грунтових вод. Оспіване російським поетом-реалістом Володимиром Висоцьким, це дерево так і проситься у Ваш будинок. Згадайте: "На горі стоїть вільха, а під горою вишня".

 

   На нашому виробництві з вільхи виготовляють вагонку для лазень, меблі для саун, двоярусні ліжка в Україні для дітей, шезлонги для пляжів, блокхаус, лежаки і трапи в лазню, східці і балясина для сходів, а також паркетна дошка дуб та ясен...

 

Кандидат біологічних наук Чернєй Л. С. 

 

  Література

 

Флора Східної Європи. Том Х1. Покритонасінні. Дводольні / Під ред. Н.Н. Цвілева. – Москва - Санкт-Петербург: Товариство наукових видань КМК. - 2004. - 535 с. 

Визначник вищих рослин України. - Київ: Наукова Думання. - 1987. - 546 с. 

Життя рослин. Квіткові рослини. Т. 5, ч. 2. - Москва: " Просвіта", 1981. - 511 с. 

Життя рослин. Гриби. Т. 2. - Москва: " Просвіта", 1981. - 479 с. 

В.Е. Шпаків. Ілюстроване керівництво для ботанічних практик і екскурсій в Середній Росії. - Москва: Товариство наукових видань КМК. - 2004. - 506 с. столярні вироби під замовлення 

P.S.

Вільхові  пиломатеріали масово використовують в меблевому виробництві. Усі виробники дуже люблять застосовувати для виготовлення своєї продукції вільху. М'яка в обробці і "слухняна" в руках (термін суто столярний), ефектна в остаточному виді. Усі вільхові міжкімнатні арочні двері ціна та будь-які вироби стійкі до тривалої експлуатації. У нашому конкретному випадку хочемо відмітити вільхове двоярусне ліжко Київ, Полтава, Житомир, тощо... Міцні, надійні, красиві, популярні, доступні в ціні і екологічно чисті. Багато сімейних пар вже дуже давно прийшли до думки купити двоярусне ліжко виклбючно з вільхи лісових господарств України. Є і такі сім'ї, що знаходяться в стані роздумів. Якщо у вас виникають сумніви по тих або інших приводах, дзвоните нам. Ми із задоволенням знайдемо час для диспуту. Роблячи декілька років класичні столярні вироби під замовлення з деревини, ми ведемо спостереження за деякими з них. Іноді цей процес буває навіть хвилюючим. Але це  - є наше, внутрішнє. Про це поговоримо дещо пізніше. До нових зустрічей! 

З повагою, " іzdereva"