двоярусні ліжка в Україні


Ulomoides dermestoides (Chevrolat, 1878) (Сoleoptera, Tenebrionidae)

 – ЖУК-ЗНАХАР

  

   Масовий ажіотаж у суспільстві навколо цих комах безпосередньо торкнувся і нашої аудиторії, та читачів інформаційної частини, котрих цікавить якісне дитяче двоярусне ліжко в Києві. Саме тому ми відшукали потрібну інформацією, якою з гордістю будемо вас «озброювати».  

  Це піденно-американський вид, що спочатку був завезений до країн Східної Азії, звідки він поширився аж до європейських країн. Є інформація про його шкодочинність запасам  продуктів у тропічному регіоні. Швидке розселення виду  в межах ряду континентів зумовлене використанням його  жуків в народній медицині.

         У головній науковій європейсько-азіатській літературі, тобто визначниках, каталогах (Медведев, 1965, 1990, 1992; Медведев, Непесова, 1985; Александрович, Лопатин и др.,1996; Черней, 2005; Абдурахманов, Набоженко, 2011),  за останнє сторіччя вид був відсутнім.

       З  2012 р. в Інституті зоології ім. І.І. Шмальгаузена Національної академії України  проводяться різнобічні дослідження  цього виду (Черней, 2013, 2015; Черней, Прохоров, 2016). Отримані результати  свідчать, що розмноження U. dermestoides  без дотримання  ряду суворих вимог, з часом нанесе значних  збитків народному господарству та лісовим масивам України загалом і неприємностей кожному з нас, зокрема. Адже лісові господарства являються джерелом походження сировини, з якої виготовляються двояруcні ліжка в Україні, та різні столярні вироби з дерева.

       Пояснимо. Жуків цього виду  населення активно розмножує з метою власного споживання,  у зоопарках — на корм, наприклад  червоновухої черепахи, риб, у наукових лабораторіях для годівлі богомолів, личинок турунів, інших видів жуків-чорнотілок тощо.

        За дослідженнями   Л.С. Чернєй  U. dermestoides  розмножується  практично в усіх зернопродуктах, сухофруктах, прянощах. І жуки, і личинки активно живляться їжею тваринного походження, овочами і фруктами. Але найулюбленішою їжею  для них є корки пробкового дерева. Щоб не викликати у Вас відчуття смути та тривоги, достеменно завіряємо, що на сьогодення факторів нанесення шкоди лісовим господарствам нашої України не зафіксовано. А це означає, що сировина (деревина для столярних робіт) власного походження знаходиться у цілковитій безпеці. Тому є дійсним ствердження для кожного виробника, що вготовляє дитячі двоярусні ліжка в Україні, або практикує та робить столярні вироби на замовлення в Києві, Україні в цілому, що приводів хвилювання та панічних настроїв не слід очікувати, або потрапляти під хибний вплив виникаючих в останній час слухів. 

        А ще невід’ємною рисою  поведінки жуків і личинок  –  є хижацтво і канібалізм.

        Отже, не виключається, що в південних регіонах Евразії цей вид  з часом пристосується до розвитку в деревині, як багато його родичів — жуків-чорнотілок, що стане неприступним для боротьби з ним резерватом.

        Уже на сьогодні Л.С. Чернєй  виявлена олія, що виготовлена з соняшникового насіння, зараженого цим жуком. Вона викликає специфічну нудоту. Людина не зможе її споживати.

      Отже,  пропонуємо оволодіти наступною методикою, що забезпечить охорону навколишнього середовища.Жук-Знахар

 

Методика розмноження Ulomoides dermestoides

  Пропонуємо      для всіх тих, хто бажає придбати двоповерхове ліжко - трансформер, чи зацікавився наданою інформацією, продовження висвітлювання данної цікавої теми, та надаємо корисні порпди...

  Посуд для утримування. Як лабораторні садки для вирощування  вигідно  використовувати скляні 0,5 л банки.  Зручно також    користуватися  емальованим  посудо розміром: 20х13х7 см.  Форма може бути круглою (низькі каструлі),  але стінки обов’язково повинні бути вертикальними, гладенькими  і  завжди чистими. Жуки не літають, але по брудній, або шершавій стінці вони зможуть  вилізти назовні.  Використовують також пластикові коробки для харчових продуктів. Але періодично (не рідше як один раз на 3 місяці) посуд, у якому утримується культура U. dermestoides,  бажано добре помити харчовою содою та простерилізувати на паровій бані не менше 5 хв., або, якщо це емальований посуд, прокип’ятити в ньому воду. Це необхідно як з точки зору гігієни, так і тому, що стінки набувають специфічного запаху. Пластиковий посуд такій обробці піддати не можливою.  

         Мікроклімат. U. dermestoides теплолюбивий вид. Оптимальна температура для  його масового розмноження близько 27º С. Жуки і личинки ховаються від прямого сонця. Найактивніші в присмерках.  При нижчій температурі, наприклад,  стабільно 20–22º, розмноження пригнічується. При вищій  за 30º пересушується корм, в якому утримується культура U. dermestoides, що також затримує розвиток виду. Жуки і личинки U. dermestoides –  поліфаги в широкому смислі цього поняття, з характерними для обох стадій канібалізмом і хижацтвом.  Серед продуктів, в яких проходить їхній розвиток, виділяємо три групи: а) продукти, в яких U. dermestoides   масово розмножується;

б) продукти, які можуть слугувати лише для його факультативного перебування (горох, рис, пшоно); в) продукти, які вигідно використовувати як добавки до природного раціону, що стимулюють фізіологічні процеси виду, прискорюючи проходження життєвого циклу,  та забезпечують швидке нарощування культури.

         Головні  продукти для масового розмноження. U. dermestoides .

      Жук знахар Найбільш вигідно використовувати крупи: вівсяну (геркулес), ячмінну і кукурудзяну – не відсіяні до вищого сорту, тобто з присутністю в них розтертої структури.   Періодично необхідно пересаджувати  жуків в іншу крупу, що позитивно впливає на їхню фізіологію.

          Крупу насипати в 0,5 лбанку до 1/3 її висоти,  в інший посуд  – товщиною 2,0–2,5 см. Розвиток  U. dermestoides  в даному середовищі не повинен продовжуватись  більше

3-х місяців, так як крупа досить з’їдається жуками і личинками, забруднюється шкірками личинок після линяння, шкірками лялечок після відродження жуків, мертвими жуками,  екскрементами (навозом) комах та рештками кормових добавок.

            Кормові добавки.   В лабораторних  умовах U. dermestoides можна вирощувати в чистому субстраті, тобто крупі. Проходитиме природний процес його розмноження з характерними канібалізмом, так як  для нормальної фізіології і жукам, і личинкам потрібна їжа тваринного походження.  Для інтенсивного нарощування культури U. dermestoides раціон жуків і личинок щоденно вигідно збагачувати різноманітною їжею як рослинного, так і тваринного походження

 

          Рослинні продукти:  хліб (1–2 крихти розміром з горошину), варена  несолона розсипчаста  гречка (кілька зерен), капуста ( білокачанна, пекінська та ін.), огірки, гарбуз (кабачки, патісони), редиска, морква, яблука (солодкі), виноград (розрізаний пополам),  цитрусові (шкірку лимона, мандарина, апельсина   можна ошпарити  кип’ятком,  охолодити і внутрішньою, білою, поверхнею покласти донизу),  банан (особливо шкірку жуки і личинки з’їдають навіть пересушену,   останню використовують як схованки); шкірка кавуна, дині, корок пробкового дерева. Овочі  і фрукти нарізали подібно до тонкої вермішелі і клали в садок (в залежності від його площі і кількості комах)  від  2–3 до 5–7 кусочків один раз на добу. Корок пробкового дерева розрізали на частини висотою1 см і поміщали посередині садка на поверхню крупи.

         Тваринні продукти: нежирне варене без солі м’ясо, нежирна варена без солі риба, білок вареного яйця. Одноразово  клали  один із названих продуктів. Об’єм корму дорівнював розміру 1–3 горошин ( в залежності від кількості жуків і личинок у садку). М’ясо можна розділити на тонкі волокна. Корм тваринного походження повинен з’їдатися комахами повністю, так як він не висихає, а загнивається, що недопустиме в садках.вироби з дерева

     За сухої жаркої погоди соковиті овочі і фрукти, а також м’ясо, рибу, білок вигідно давати комахам щодня, чим знижується канібалізм, личинки виростають великими і, відповідно,  жуки відроджуються більших розмірів, з жирним блиском, активними. 

            Переселення U. dermestoides у свіжий корм. Здійснювати не рідше, ніж 1 раз у квартал. Старий корм з жуками,  личинками і лялечками U. dermestoides  зачерпнути з садка ложкою, висипати на долоню,  зворотним кінцем пінцета зсувати жуків і личинок по черзі в новий  садок зі свіжим кормом. Личинки менших віків можна вибирати з субстрату пінцетом під мікроскопом МБС–10. Якщо немає мікроскопа –  старий субстрат можна не викидати відразу і вибирати личинок по мірі їх підростання до видимих розмірів. Після цього старий корм потрібно  залити кип’ятком.  Можна залити також холодною водою, але  на кілька годин, щоб  не вибрані жуки, личинки, а також яйця не потрапили в навколишнє середовище. При щоденному видаленні  не з’їдених кусочків хліба  чи решток іншого корму з садка —  необхідно  пам’ятати, що в них  можуть бути присутніми яйця, личинки. Тому до відродження і підростання личинок їх можна поміщати в окремий садок, або ошпарювати кип’ятком.

  Для всіх господарів, що мають у своїх оселях дерев'яні меблі, столярні вироби на замовлення, та дитячі двоярусні ліжка в Україні, ми стверджуємо, що жук-знахар не є шкідником для Вас та оточення. Швидше навпаки. Він здатен знщити шкідливих комах, що можуть створювати значні незручності у приватних будівлях.

            Фактори, що пригнічують розвиток U. dermestoides 

             Вперше в Україні виявлені  наступні фактори, що обмежують чисельність виду, або пригнічують його розвиток. В лабораторних умовах над незакритими садками, в яких розмножували U. dermestoides, поселялися павуки, що полювали на личинок. Крім того, в субстрат  з його культурою відкладала яйця міль, личинки якої поїдали корм та збивали його в кокони. Запобігти цим ворогам можна, затягнувши садок капроновою сіткою, або марлею. Небезпечним для U. dermestoides  є борошняний кліщ.  При виявленні  його в садках з культурою U. dermestoides — її потрібно залити кип’ятком, повністю знищити.

          U. dermestoides Зареєстровані випадки потрапляння у садок з вирощуваним видом  хижих видів жуків-чорнотілок з роду Alphitobius.  Значить ними була заражена куплена вами крупа.  Це близький родич «знахаря». Хижак,  личинки і жуки якого поїдають молодих жуків, щойно сформованих лялечок і личинок після линяння вирощуваного виду. Їх можна вибирати вручну.

          В зимовий період  для  активнішого розмноження U. dermestoides садки можна розміщувати поблизу батарей. Серед них можна поміщати пляшки з теплою водою тощо.

         В літній період потрібно частіше використовувати на корм соковиті овочі, фрукти, зимою – їжу тваринного походження (білок варених яєць, м’ясо, рибу).   

P.S.

        Для всіх Вас, хто забажає купити двоярусне ліжко через мережу з натуральної деревини, на сторінках нашого сайту буде надано велику кількість цікавої та популярної інформації тематично пов’язаної з світовою меблевою галуззю, виробництвами, та вирощенням і збереженням лісових масивів планети Земля.